Najnowsze wpisy

CLA – nie dokońca wyjaśniona tajemnica odchudzania

CLA (Conjugated Linoleic Acid, sprzężony kwas linolowy) to należący do substancji określanych jako spalacze tłuszczu, bardzo popularny składnik suplementów diety dla osób, pragnących pozbyć się zbędnych kilogramów. W naturze występuje w mięsie (wołowym i jagnięcym) a także pełnotłustych produktach mlecznych. Pomimo licznych badań prowadzonych nad działaniem tego związku, do tej pory nie udało się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie w jaki sposób CLA oddziałuje na tkankę tłuszczową, powodując jej redukcję. Najbardziej prawdopodobne wydaje się, że CLA bierze udział w blokowaniu działania enzymu odpowiedzialnego za przenikanie trójglicerydów do tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, udowodniono że CLA stymuluje wykorzystanie kwasów tłuszczowych podczas procesu termogenezy. Z tego powodu zalecany jest szczególnie osobom regularnie uprawiających sport. W przypadku regularnego stosowania, CLA wpływa także na wzmocnienie mięśni szkieletowych. Do innych funkcji CLA należą także stymulacja układu odpornościowego w przypadku zakażenia wirusowego lub bakteryjnego, obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi.